Насловна / Author Archives: Филип Филипоски (page 9)

Author Archives: Филип Филипоски

Feed Subscription

Централ парк – белите дробови на Њујорк

Централ парк – белите дробови на Њујорк

Како што кажува и самото име, Централ парк претставува јавен парк лоциран во центарот на Менхетен, Њујорк. Паркот првенствено бил отворен пред 1857 година на површина од 750 ари. Паркот не бил дел од Комисионерскиот план од 1811 година. Тој ...

повеќе »

Јапонските градини – совршена симболика во просторот

Јапонските градини – совршена симболика во просторот

Јапонија е земја со голема традиција, кога е во прашање пејзажното уредување. Тоа се согледува преку уникатните градини преполни со хармонија и енергија, кои денес претставуваат предмет на инспирација дури и на најголемите пејзажни архитекти во светот. Јапонските градини претставуваат ...

повеќе »

Медитерански градини: Едноставност и елеганција

Медитерански градини: Едноставност и елеганција

Медитеранот е регион со многу историја, географски простор каде што голем број на цивилизации, религии и култури оставиле силен и влијателен печат. Топлото Средоземно Море претставува богатство на трите контитненти, претставува природен пат за меѓуетничка и интелектуална комуникација помеѓу Европа, ...

повеќе »

Дрвјaта како природна контрола на температурата

Дрвјaта како природна контрола на температурата

Сенката која ја создаваат високите дрвја може да придонесе до 20оС пониска температура во летниот период, со што би се намалила потребата на клима уредите за 50%, а аналогно на тоа би се намалила потрошувачката на електрична енергија. Дрвјата со ...

повеќе »

Цвеќиња за разигрување на балконите

cvekinja-za-balkoni-2.jpgСо доаѓањето на пролетта и покачувањето на температурите постепено ќе почнат да се појавуваат и саксиите со цвеќе по балконите. Цвеќињата, кои народот кај нас ги одгледува на балконите, најчесто се традиционални. Најчесто се одлучуваме за сезонски цвеќиња како пеларгониумот, вербената, петуниите, водениката и слично.

 

повеќе »
Scroll To Top