Насловна / Author Archives: Филип Филипоски (page 5)

Author Archives: Филип Филипоски

Feed Subscription

Растение Клематис

Растение Клематис

Клематисот е листопаден повит од фамилијата Ranunculaceae. Има долг животен век, кој може да ја помине границата од 25 години. Ова растение, пред се, претставува цветно декоративен вид, кој најчесто цвета во периодот мај – август. Цветот е крупен, до ...

повеќе »

Идеи за поголема приватност во дворовите со употреба на дрвени огради

Идеи за поголема приватност во дворовите со употреба на дрвени огради

Многу често се случува имотот да се наоѓа покрај некоја прометна улица или пешачка зона, заради што бараме решение како да се оградиме за да ја зачуваме приватноста во дворот. За таа цел, како најдобро решение е подигнување на жива ...

повеќе »

Хепенинг за цвеќето

Хепенинг за цвеќето

На 16 и 17 мај, во организација на ЈП „Паркови и зеленило“, а под покровителство на град Скопје, по вторпат во Градскиот парк, поточно наспроти Паркот на милениците, се одржа настанот Скопски цветен фестивал. На отворањето на фестивалот, голем број ...

повеќе »

Вилите на езерото Комо

Вилите на езерото Комо

На бреговите на езерото Комо од далечното минато па до ден-денес се наоѓаат елитни вили со пространи градини, најчесто изградени во каскадна форма поради конфигурацијата на теренот, украсени со медитерански и егзотични видови на растенија и скулптури. Во периодот помеѓу ...

повеќе »

Нонг Ног – ботаничка градина со совршен спој на различни убавини

Нонг Ног – ботаничка градина со совршен спој на различни убавини

Нонг Ног претставува ботаничка градина, а воедно и туристичка атракција во Тајланд, која никого не остава рамнодушен и дава чувство како да се наоѓате во рајот. Оваа ботаничка градина се простира на површина од два километри квадратнии претставува неизбежна дестинација ...

повеќе »

Божиќното дрво во Њујорк

Божиќното дрво во Њујорк

Божиќното дрво во центарот „Рокфелер“ претставува симбол за новогодишните и божиќните празници во Њујорк повеќе од седум децении. Оваа година на 3 декември, елката беше свечено осветлена во присуство на илјадници луѓе на Плоштадот Рокфелер, и таму ќе го краси ...

повеќе »

Зеленилото – заштита од поплави во урбаните средини

Зеленилото – заштита од поплави во урбаните средини

Зеленилото, односно зелената инфраструктура претставува најголемиот филтер во градовите која помага во намалување на загадувањето на површинската вода. Заедно со тревните површини значително го намалува отекувањето на површинската вода, со што се намалува ризикот од поплави и појава на ерозија ...

повеќе »

Кактуси во Македонија

Кактуси во Македонија

Кактусите се растенија кои припаѓаат на фамилијата Cactaceaе, која ја претставуваат повеќе од 1.600 видови. Природниот ареал им се простира на Северна, Средна и Јужна Америка, поточно во пустинските предели. Кактусите се главно бодликави сукулентни растенија, кои одлично вегетираат во ...

повеќе »
Scroll To Top