Насловна / Author Archives: Филип Филипоски (page 4)

Author Archives: Филип Филипоски

Feed Subscription

Пространите градини на Ватикан

Пространите градини на Ватикан

Ватикан во целост е распространет на територија од 44 хектари, во централното подрачје на италијанската престолнина Рим, на познатиот Ватикански рид. Највисоката точка на дворецот е 60 метри надморска височина. Оваа држава брои популација под 1.000 жители, првенствено свештеници и ...

повеќе »

Сукуленти

Сукуленти

Во ботаниката, сукулентните растенија претставуваат повеќегодишни растенија кои се карактеризиираат со месести, сочни делови, поради што имаат мала потреба од наводнување. Зборот „succulent“доаѓа од латинскиот збор sucus што означува нешто сочно. Во продолжение претставуваме три вида на сукуленти кои одлично ...

повеќе »

Мексиканска градина

Мексиканска градина

Овие градини најчесто се со мали димензии, со голема шареноликост на објектите, мебелот и жардињерите. Мебелот е најчесто изработен од дрво во комбинација со ковано железо. Во овие градини задолжителни се водните елементи, кои по своите димензии не се многу ...

повеќе »

Жардиниери за запазување на секој градинарски стил

Жардиниери за запазување на секој градинарски стил

Сите бенефити од зеленилото се добро познати во денешно време. Исто така, познато е колку се значајни сите растенијата особено во оние урбани средини каде што преовладува бетонот и асфалтот. Поради недостиг на доволно зеленило во овие реони, луѓето свесно ...

повеќе »

Одгледување на банани во домашни услови

Одгледување на банани во домашни услови

Бананите имаат плодови кои ги содржат витамините Б6, Ц и калиум, вкусни се и многу често се користат за подготовка на најразлични десерти. Бананите претставуваат егзотично растение кое за да се одгледува во наши услови претставува вистински предизвик за секој ...

повеќе »

Монголски градини создадени од средновековни исламски и номадски влијанија

Монголски градини создадени од средновековни исламски и номадски влијанија

Монголските градини претставуваат карактеристични исламски градини. Стилот на овие градини е сличен на персиските градини. Основна карактеристика на овие градини е тоа што се градат во геометриски стил, со правоаголни форми во рамките на едно пространство. Водните елементи како базени ...

повеќе »

Глицинија (Wisteria sinensis)

Глицинија (Wisteria sinensis)

Глицинијата е многу декоративен вид со природен ареал кој се распространува во Кина и Јапонија. Многу популарно растение кое се карактеризира со гроздести сини и виолетови цветови. Цветањето започнува во периодот од мај до јуни. Во однос на месторастењето, најдобро ...

повеќе »

Бугенвилија

Бугенвилија

Бугенвилија (Bougainvillea sp.) е брзорастечко растение, кое силно се разгранува и може да достигне максимална височина до четири метри. Се јавува со црвени, розови, виолетови, бели и портокалови соцветија околу малите жолти цветови. Природниот ареал на ова растение е Јужна ...

повеќе »

Идеи за патеки во градината

Идеи за патеки во градината

Патеките треба да бидат доволно широки за непречено движење. Може да бидат изградени од различни материјали, а со тоа треба и соодветна подлога која би била доволно широка и стабилна за завршната обработка. Само кај патеките од плочести камења поставени ...

повеќе »
Scroll To Top