Насловна / Author Archives: Филип Филипоски (page 3)

Author Archives: Филип Филипоски

Feed Subscription

Доделена EUROPEAN GREEN CAPITAL AWARD 2017: Германски Есен најзелен град во Европа

Доделена EUROPEAN GREEN CAPITAL AWARD 2017: Германски Есен најзелен град во Европа

Германскиот град Есен е добитник на наградата Европски зелен град за 2017 година. Наградата беше доделена од страна на Кармену Вела, комесарот на ЕУ за животна средина, поморски прашања и рибарство, на церемонијата во Бристол. Оваа престижна европска награда градот ...

повеќе »

Растенијата – повеќе од декорација во ентериерот

Растенијата – повеќе од декорација во ентериерот

Внесувањето на растителност во ентериерот значи многу повеќе од декорација. Тоа претставува унапредување на средината, создавање на позитивна енергија и стимулирање на сетилата. Без разлика на тоа дали би се употребувале во домот или  во канцеларијата, тие секогаш се добредојдени. ...

повеќе »

Најнеобичните растенија на земјата

Најнеобичните растенија на земјата

Нашата планета претставува дом на околу 300.000 различни видови на растенија. Сите тие морфолошки се разликуваат повеќе или помалку преку надворешниот изглед, односно преку изгледот на листовите, цветовите и плодовите. Некои растенија се карактеристични по своите цветови кои даваат пријатен ...

повеќе »

Виена – половина град покриен со зеленило

Виена – половина град покриен со зеленило

Зелените површини во Виена се протегаат на површина од 200 квадратни километри, што всушност прикажува дека околу 50% од урбаната област на градот е покриена со зеленило. Сепак, зеленилото не e рамномерно распоредено низ целиот град. Изработена е студија според ...

повеќе »

Кактуси – еasy care собни растенија

Кактуси – еasy care собни растенија

Кактусите водат потекло од американските континенти. Денеска се распоространети од човекот во речиси сите земји каде што климатските услови тоа го дозволуваат. Иако важат за видови за кои има мислење дека се типични пустински растенија, тие се многу распространети на ...

повеќе »

Креирање на цветна градина како развоен процес

Креирање на цветна градина како развоен процес

Креирањето на совршена градина претставува долг развоен процес. Работата во градината понекогаш не дозволува исклучоци, а комплетната слика го прикажува карактерот на градинарот. Градината претставува жив организам кој постојано расте, развива и менува. Затоа грижата за растенијата во неа е ...

повеќе »

Придобивки од зеленилото во населени места

Придобивки од зеленилото во населени места

Придобивките што ги добиваме секојдневно од зеленилото што нè опкружува се многубројни. Некои од нив може да се препознаат визуелно, за некои пак е потребно да се направат поголеми и посеопфатни студии, на подолг временски период. Во секој случај, тие ...

повеќе »

Дизајн на мала градина

Дизајн на мала градина

Во услови кога сме ограничени со просторот на градината во поглед на димензиите, потребна е голема креативност за да се изгради совршена градина. Единствена предност на малите градини во однос на големите, е тоа што границите на површината визуелно се ...

повеќе »

Заштита на растенијата од зимските оштетувања

Заштита на растенијата од зимските оштетувања

Ладното, влажно и ветровито време во зима, може да причини големи штети на дрвјата и грмушките во градината. Засолнувањето на растенијата со употреба на слама, лисја и разновидни садови, може да помогне во голема мера да се спречи појавата на ...

повеќе »
Scroll To Top