Насловна / Author Archives: Филип Филипоски

Author Archives: Филип Филипоски

Feed Subscription

Градината во услови на летен, пороен дожд

Градината во услови на летен, пороен дожд

Сушата е редовен проблем во летниот период поради што се посветува секојдневно внимание за полевање во градината. Во тој период какво било опаѓање на температурите и мал дожд е добредојден. Освежувањето кај растенијата е очигледно, но обилните дождови понекогаш може ...

повеќе »

Сè во знакот на елката

Сè во знакот на елката

Елката претставува центар на вниманието на најголемиот празник во годината за многу семејства. Самото име елка претставува општо прифатено име меѓу народот, а како најкористен вид за новогодишно и божиќно дрво се користат видовите од родот ела (Abies spp.) и ...

повеќе »

Привлечна градина во текот на сите четири сезони

Привлечна градина во текот на сите четири сезони

При дизајнирање на градината еден од основните аспекти кои треба да се запазат е да се направи правилен избор на растенија. За да се постигне ваква совршена комбинација од растенија треба да се направи избор на садници кои би се ...

повеќе »

Полевање во летниот период

Полевање во летниот период

Младите или тазе пресадени садници имаат ограничен коренов систем и имаат постојана потреба од влага, па поради тоа често се јавува и потребата од дневно полевање. На израснатите дрвја и грмушки во многу топли периоди задолжително им е потребно обилно ...

повеќе »

Спасот за пчелите е во цветните градини

Спасот за пчелите е во цветните градини

Во поново време пчелите сè почесто се наоѓаат во вестите и на насловите од многу магазини со кои се потенцира заканата од нивно исчезнување. Намалувањето на бројот на пчелите е регистрирано уште во поодминатите 60-ти години, но во последно време ...

повеќе »

Потребата од пејзажните архитекти во еволуцијата на дизајнот

Потребата од пејзажните архитекти во еволуцијата на дизајнот

За разлика од архитектурата, пејзажната архитектура претставува динамична средина која секојдневно еволуира (и скоро секогаш се подобрува) низ времето. Нејзините паркови и градини никогаш не се завршени. Или пак, завршениот пејзаж денес не е завршен пејзаж од пред многу години. ...

повеќе »

Зен градини

Зен градини

Создадени од будистички монаси во древна Јапонија, зен-градините често се нарекуваат „минијатурни пејзажи“, бидејќи нивните компоненти симболизираат аспекти на природата. Како основа на пејзажот најчесто се зема чакал, со што се појавуваат бранувања кои ги симболизираат океанските бранови, а високите ...

повеќе »

Живописна енергија во секоја градина

Живописна енергија во секоја градина

Есенските бои на пејзажот иако траат поприлично краток период носат многу живописна енергија во секоја градина. Тоа е особено изразено во оние градини кои се креирани за да бидат атрактивни во текот на сите четири сезони. Вистинската комбинација на дрвја ...

повеќе »

Успешната борба со ерозијата предуслов за интересни градини

Успешната борба со ерозијата предуслов за интересни градини

Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат градинарите претставува хортикултурното уредување на стрмните терени. Тие се доста непријатни за обработка, бидејќи пристапот до нив е доста тежок. Освен постигнување на естетски ефект, како главен предизвик кој треба да се ...

повеќе »
Scroll To Top