Насловна / Author Archives: Енис Хоџа

Author Archives: Енис Хоџа

Feed Subscription

Системско проширување на постоечките згради

Системско проширување на постоечките згради

Во последниве години Германија во целина се соочува со голем недостаток на станбен простор, па така големите градови се најпогодени од овој тренд. Минхен како еден од најголемите германски центри не е одминат од оваа појава и токму поради тоа ...

повеќе »

Од индустриска руина до луксузна урбана оаза

Од индустриска руина до луксузна урбана оаза

Гостиварското архитектонско студио „Арт Линеа Дизајн“ заедно со својот интернационален тим изработи проект за потребите на романскиот гигант во градежништвото „Sammarina Group“ кој се простира на површина од 67.300 м2 и кој во себе содржи урбанистичко, партерно, архитектонско и во ...

повеќе »

Комплекс Marigona Residence: Остварување на американскиот сон во Приштина

Комплекс Marigona Residence: Остварување на американскиот сон во Приштина

Секоја средина во која живее одредено население има тенденција за менување, реорганизација, модернизација и приспособување кон новите и современи начини на функционирање и живеење. Така, промените, проширувањата како и надоградувањата на градовите воопшто, што претставуваат жива материја со сите свои ...

повеќе »

Можно ли е чисто Тетово?

Можно ли е чисто Тетово?

Зголемувањето на комуналниот отпад претставува еден круцијален проблем на многу современи општества. Голем дел од процесите и производите што се поврзуваат со современиот начин на живот имаат негативни ефекти врз животната средина. Правилното управување со биоразградливиот отпад присутен во комуналниот ...

повеќе »

Винарија во Кина инспирирана од планински масив: кристали среде лозовите насади

Винарија во Кина инспирирана од планински масив: кристали среде лозовите насади

За потребите на кинеската винарска визба „Great Wall“, архитектонското студио од Пекинг „a + a Anderloni Associates“ го проектиралo објектот што има жолтеникаво-портокалова боја на фасадата со исклучиво модернистички и футуристички изглед, сместен во пространите лозови насади во кинеската покраина ...

повеќе »

Дизајн на дом со меки линии и нежни тонови

Дизајн на дом со меки линии и нежни тонови

Клиентите на кои дизајнерите им ги уредуваат нивните простори за живеење, најчесто бараат нивниот дом да биде уреден така што ќе се избегнат „експерименти“. Без употреба на јаки и нападни бои или пак многу впечатливи дизајни кои сами по себе ...

повеќе »

Трпезарии како централен простор во домот (2 дел)

Трпезарии како централен простор во домот (2 дел)

Во минатото, па се до денес, трпезариите, и воопшто просторите каде што се припрема и консумира храната, се едни од најважните простори во домот. За разлика од денес, во минатото не се давало големо значење на ентериерното уредување на трпезариските ...

повеќе »

Темен дизајн на дом со софистициран акцент на бои

Темен дизајн на дом со софистициран акцент на бои

Дизајнерите на ентериери, најчесто, при своите дизајни за одредени простори ги анализираат профилите на луѓето што ќе бидат корисници на овие простори, нивните желби и потреби, па така според овие анализи и ги поставуваат основните начела на нивните дизајни. Ентериерите ...

повеќе »

Трпезарии како централен простор во домот

Трпезарии како централен простор во домот

Во минатото, па се до денес, трпезариите, и воопшто просторите каде што се припрема и консумира храната, се едни од најважните простори во домот. За разлика од денес, во минатото не се давало големо значење на ентериерното уредување на трпезариските ...

повеќе »
Scroll To Top