Насловна / Author Archives: Емилија Петровска (page 15)

Author Archives: Емилија Петровска

Feed Subscription

Ангелот од Курбиново – безвременска приказна

angelot-od-kurbinovo-1.jpgГи гледаме речиси секој ден. Поминуваат низ нашите раце, сосема спонтано, замрзнатите слики од далечното минато. Сме помислиле ли некогаш за нивното присуство, за нивната важност, додека лежерно го отвораме паричникот посегнувајќи по банкнотата од 50 денари на која се oтпечатени нивните ликови. Ликот на архангел Гаврил од Курбиново стуткан во нашиот џеб, а вечно исправен во светиот простор, на ѕидовите на црквата "Св. Ѓорѓи" во селото Курбиново.

повеќе »

Италијанската гордост повторно на тест!

italijanskata-gordost-povtorno-na-test-4.jpgОд 17 до 22 април очите на светот и на трендсетерите беа свртени кон 51-то издание на "И Салони" кој опфати 2.700 италијански и странски изложувачи. Овој светски настан во Милано беше составен од Меѓународниот салон за мебел, Меѓународниот саем за домашни аксесоари, Салоне Сателите (дисплеј на млади дизајнери и револуционерни иновации и концепти), интернационалната изложба за кујни, како и светската изложба на бањи.

повеќе »

Интервју: Јас не ја работам архитектурата како некоја етикета

podreka-1.jpgАрхитектот Борис Подрека претставува врвна синтеза на она што го замислуваме како архитектура на Средна Европа. Роден е во Белград, живеел во Италија, студирал и до ден-денес работи во Австрија. Зборува седум јазици и работи во цела Средна Европа. Кон крајот на месец март престојуваше во Белград по повод конференцијата "Денови на Орис".

повеќе »

Кижи – музеј на отворено

kizi-2.jpgПознатите места како Санкт Петербург и Москва не се единствените значајни места во Русија кои можете да ги посетите. Поставен во северозападниот дел на езерото Онега се наоѓа островот Кижи - музеј на отворено, кој ги фасцинира посетителите со фантастични градби од дрвната архитектура на тие простори. Кижи е еден од најпознатите острови во Република Карелија (Русија)

повеќе »

Интервју: Архитектурата секогаш доцни

intervju-mala.jpgСрѓан Јовановиќ Вајс е архитект кој веќе со години живее во Њурок. За "Порта3" раскажува за својата кариера, за своите сегашни проекти и гледање на балканските простори како многу интересен мутирачки простор. Кон крајот на месец март Вајс претстојуваше во Белград како учесник на архитектонскиот настан "Денови на Орис".

повеќе »

Предизвик за секој градежен конструктор

predizvik-za-sekoj-g-k-mala.jpgВо голем број случаи, висококатниците се изградени не само за економичност на просторот во некој град, туку и како храмови и палати на минатото. Овие конструкции се сметаат и за симболи на економската моќ на градовите. Не само што ја дефинираат панорамата, тие често го дефинираат и идентитетот на самиот град.

повеќе »

Расправа за мал ринг

mal_ring_.jpgСкопје - Општина Центар денеска го започна јавното претставување на урбанистичкиот план за Малиот ринг, кого Уставниот суд го укина поради прекршена процедура. Дел од граѓаните се пожалија на малата просторија во која се врши презентацијата и за понудените информации за проектот.

повеќе »

Маркетинг

ЗОШТО ДА СЕ РЕКЛАМИРАТЕ ВО ПОРТА 3? 1. Уникатност – Порта 3 е прво и единствено списание во нашата земја кое ги опфаќа темите од градежништвото, архитектурата и екологијата. 2. Квалитет – Порта 3 е медиум кој нуди квалитетни и ...

повеќе »
Scroll To Top