Насловна / Author Archives: Драган Ристов (page 2)

Author Archives: Драган Ристов

Feed Subscription

Од музеи под песок, до гигантски хотели со дупки во средината

Од музеи под песок, до гигантски хотели со дупки во средината

Како и секогаш, статистиките се тука да нè потсетат на нешто што сме пишувале, а се подзаборавило, но и на нешто ново, што поминало, а не се споменало. Овој пат, имаме за цел да избереме пет најдобри дизајни на објекти, ...

повеќе »

Зграда во форма на риба вo Индија

Зграда во форма на риба вo Индија

Нема ништо пологично, кога се зборува за нешто, а сето тоа е поткрепено со визуелизација токму. Поинаку кажано, на пример во архитектурата, ако збруваме за објекти кои отсликуваат некоја форма, а истите тие, се поврзани функционално токму со таа намена. ...

повеќе »

Кружен висечки мост со 450 млазници за вода

Кружен висечки мост со 450 млазници за вода

Кога се зборува за највозбудливите забавни проекти, мостот на небото во Жангџаџи во Кина, во провинцијата Хунан и стаклената небесна точка во Чонгкинг секогаш се наметнуваат како нешто спектакуларно. Барателите на возбуда, кои допрва треба да се обидуваат да ги ...

повеќе »

Хотел во форма на гитара

Хотел во форма на гитара

Зошто да останете во редовни повеќекатни, стерилни на изглед хотели, кога би можеле да престојувате во гитара? Оваа есен, првиот хотел во светот, во форма на гитара ќе се отвори во Јужна Флорида. Проектот, вреден над 1,5 милијарди долари, го ...

повеќе »

Гигантски крвоносен сад во Њујорк

Гигантски крвоносен сад во Њујорк

Човекот отсекогаш сакал да допре до небото. Уште од Вавилонската кула, таа митска градба на која Бог им ги измешал јазиците на луѓето, човекот сонува како да стигне до духовните височини, или просто само, да изгради подобар поглед. Затоа и ...

повеќе »

Украдени оловни елементи од штипскиот безистен

Украдени оловни елементи од штипскиот безистен

Дел од оловната конструкција на покривот од уметничката галерија Безистен во Штип е откорната и украдена. Двајца крадци се искачиле на покривот од Галеријата и со соодветен алат успеале да откорнат околу пет метри од заштитното олово поставено на покривот. ...

повеќе »

Канцеларии во мини замок

Канцеларии во мини замок

Кој вели дека на север, во Скандинавија, не може да се најде нешто, што може да биде мало, не толку гигантско, но сепак топло и да привлече внимание како чудна градба. Таков пример доаѓа од Данска, која не била дел ...

повеќе »

Кина ќе добие музеј во форма на џиновски оџаци

Кина ќе добие музеј во форма на џиновски оџаци

Не е тајна дека Кинезите имаат пари и вложуваат многу во архитектурата и градежништвото. Притоа, објектите кои се градат се движат од типичен „кичерај“ (реплики на светски познати објекти на кинеско тло), па сè до уникатни градби кои се квалитет ...

повеќе »

„Северна кула“ за „Големото јаболко“

„Северна кула“ за „Големото јаболко“

30 Хадсон Јaрдс (30 Hudson Yards) позната и како „Северна кула“ е супервисок облакодер кој во моментов се гради на Менхетен во Њујорк и речиси е пред финале. Зградата е дел од проектот за реконструкција на западниот дел на т.н. ...

повеќе »
Scroll To Top