Насловна / Author Archives: Драган Ристов

Author Archives: Драган Ристов

Feed Subscription

Идната година почнува изградбата на брана на река Отиња

Идната година почнува изградбата на брана на река Отиња

Општина Штип пред извесно време го доби одобрението за градење за брана на реката Отиња. Претходно беше добиен и последниот документ за добивање на градежната дозвола за изградба на брана на река Отиња. Последниот од низата документи кои беа потребни ...

повеќе »

Во Штип почна да се гради првиот CITY MALL!

Во Штип почна да се гради првиот CITY MALL!

Во Штип е означен стартот на активностите за изградба на првиот Stip city mall, кој е по примерот на светските метрополи, а кој ќе значи многу не само за Штип туку и за источна Македонија. Објектот е планиран да содржи ...

повеќе »

Над 5.000 посетители за две години во Спомен-собата на Киро Глигоров

Над 5.000 посетители за две години во Спомен-собата на Киро Глигоров

На 3 мај се одбележаа 103 години од раѓањето на првиот претседател на независна Република Македонија, Киро Глигоров. Во Штип, родното место на Глигоров, веќе четири години функционира општинскиот Мултимедијален центар. Со одлука на Советот на Општина Штип, во декември ...

повеќе »

Меморијалниот комплекс во Штип, на архитект Богдан Богдановиќ честа мета на вандалско однесување

Меморијалниот комплекс во Штип, на архитект Богдан Богдановиќ честа мета на вандалско однесување

Меморијалниот комплекс на паднатите борци на револуцијата во Штип — меморијален комплекс кој се наоѓа на источната страна од штипската тврдина Исарот, посветен е на партизаните кои загинале во НОБ. Автор на споменикот е големиот архитект Богдан Богдановиќ, кој ја ...

повеќе »

Штип добива затворен базен

Штип добива затворен базен

Во Штип почна изградбата на затворениот базен. Дамнешна желба на штипјани е да добијат нова универзална спортска сала и затворен базен. Идејата за универзална спортска сала, тлее со децении, но освен концептите, немаше многу конкретни активности. Градоначалникот на Општина Штип, ...

повеќе »

Од музеи под песок, до гигантски хотели со дупки во средината

Од музеи под песок, до гигантски хотели со дупки во средината

Како и секогаш, статистиките се тука да нè потсетат на нешто што сме пишувале, а се подзаборавило, но и на нешто ново, што поминало, а не се споменало. Овој пат, имаме за цел да избереме пет најдобри дизајни на објекти, ...

повеќе »

Зграда во форма на риба вo Индија

Зграда во форма на риба вo Индија

Нема ништо пологично, кога се зборува за нешто, а сето тоа е поткрепено со визуелизација токму. Поинаку кажано, на пример во архитектурата, ако збруваме за објекти кои отсликуваат некоја форма, а истите тие, се поврзани функционално токму со таа намена. ...

повеќе »

Кружен висечки мост со 450 млазници за вода

Кружен висечки мост со 450 млазници за вода

Кога се зборува за највозбудливите забавни проекти, мостот на небото во Жангџаџи во Кина, во провинцијата Хунан и стаклената небесна точка во Чонгкинг секогаш се наметнуваат како нешто спектакуларно. Барателите на возбуда, кои допрва треба да се обидуваат да ги ...

повеќе »

Хотел во форма на гитара

Хотел во форма на гитара

Зошто да останете во редовни повеќекатни, стерилни на изглед хотели, кога би можеле да престојувате во гитара? Оваа есен, првиот хотел во светот, во форма на гитара ќе се отвори во Јужна Флорида. Проектот, вреден над 1,5 милијарди долари, го ...

повеќе »
Scroll To Top