Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 439)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Хрватска пред дилема: нафта или туризам

Хрватска пред дилема: нафта или туризам

Потенцијална  добивка на полето на енергетиката, но сигурна загуба во туризмот: Хрватска е на крстопат. Поради експлоатацијата на нафта и гас може да страда туризмот во регионот, а Хрватската народна банка објави дека туризмот во 2013 година ѝ донел на земјата ...

повеќе »

Завршен процесот на поделба на бугарското електростопанство

Завршен процесот на поделба на бугарското електростопанство

Спроведен е и последниот чекор во процесот на раздвојување на различните дејности во рамките на Бугарскиот енергетски холдинг (). Компанијата НЕК е носител на дејноста за производство и продажба на електрична енергија, додека ЕСО ќе стопанисува со преносната мрежа. Ова ...

повеќе »

Најзелен остров на светот

Најзелен остров на светот

Шкотскиот остров Ег, веројатно е еден од најзелените во светот, и тоа не само поради недопрената природа. Островот што се наоѓа во близина на северозападниот брег на Шкотска, спроведува низа одржливи стратегии и во зависност од временските услови, просечно обезбедува ...

повеќе »

Водечка европска берза за енергија во огромна канцеларија

Водечка европска берза за енергија во огромна канцеларија

Компанијата  RWE Supply & Trading сместена во Есен, има едно од водечките места на европската берза за енергија, и убедливо водечка позиција според големината на канцеларијата од каде се водат берзанските активности. Денес, команијата е лоцирана токму на истото место ...

повеќе »

Енергетска ефикасност на аеродромот во Загреб

Енергетска ефикасност на аеродромот во Загреб

Во очекување на градежните работи на новиот патнички терминал, на аеродромот во Загреб се инвестира во четири зелени проекти. Првите три проекти се однесуваат на производството на санитарна топла вода со соларни системи, а четвртиот е проект за производство на ...

повеќе »

Светскиот трговски центар во Бахреин – прва зграда со ветерни турбини

Светскиот трговски центар во Бахреин – прва зграда со ветерни турбини

Светскиот трговски центар во Бахреин претставува добар пример на “зелена” архитектура. Оваа зграда се наоѓа во престолнината Манами, висока е 240 метри, има две кули, а на мостовите кои ги спојуваат вградени се ветерни турбини. Работите на изградбата на оваа ...

повеќе »

Српското електростопанство присутно и на пазарот во Словенија

Српското електростопанство присутно и на пазарот во Словенија

Електропривреда Србије (ЕПС) соопшти дека Надзорниот одбор донел одлука за формирање на компанија во Словенија – “EPS Trgovanje”. Со овој потег, ЕПС создава услови за трговија со електрична енергија во Европската Унија, со што несомнено ќе се олесни и трговијата ...

повеќе »

Десетици милијарди долари се потребни за спас на шумите во светот

Десетици милијарди долари се потребни за спас на шумите во светот

Според извештајот подготвен од неколку еколошки организации, во наредните неколку години неопходни се десетици милијарди долари со цел запирање на практиката на гобално уништување на шумите. Со заштитата на шумите, сериозно би се намалил притисокот на пазарот на јаглеродни емисии. ...

повеќе »

Германија воведува данок за фотоволтаиците?

Германија воведува данок за фотоволтаиците?

Германската влада ја објави својата намера за воведување на данок за фотоволтаици, со што на некој начин ќе ги казни граѓаните што сакаат да вградат ваква технологија на своите покриви. Овој данок би се однесувал на новите интегрирани фотоволтаични инсталации ...

повеќе »
Scroll To Top