Насловна / Author Archives: Андреа Јамакоска

Author Archives: Андреа Јамакоска

Feed Subscription

Типична канадска архитектура во низа, трансформирана во елегантен и пријатен дом | Drew Mandel Architects

Типична канадска архитектура во низа, трансформирана во елегантен и пријатен дом | Drew Mandel Architects

Дизајнот на овој објект се стреми кон надоградување на постоечката станбена структура, позитивно рефлектирајќи се на клиентите и нивниот начин на живеење. Основното барање на клиентите подразбира зајакнување на фронталниот израз на објектот преку одмерено реобмислување и реобликување на екстериерот ...

повеќе »

Рафинирана трансформација | Студио Arhitektura Budjevac

Рафинирана трансформација | Студио Arhitektura Budjevac

Креатор на овој рафиниран дизајн за првата кафетерија “Stock” во Ниш, е српското архитектонско студио Arhitektura Budjevac. Со цел да се трансформира поранешниот трговски простор во кафетерија, архитектите биле задолжени да ги отстранат сите непотребни елементи од ентериерот, соголувајќи ги целосно ...

повеќе »

„Студиото е мојот град“ | AR Architects

„Студиото е мојот град“ | AR Architects

Дизајнот за проектот на ова артистичко студио ја презентира непосредната релација помеѓу ентериерот и екстериерот, нивната заемна материјализација, идејата за ограничување и континуитет. Полуприватниот мал плоштад позициониран на фронтот навлегува во студиото како улица која се одвиткува помеѓу збиените правоаголни ...

повеќе »

Објект Sinjinmal | Aрхитектонско студио GAON

Објект Sinjinmal | Aрхитектонско студио GAON

Сместен во јужнокорејскиот град Инчон, на брза сообраќајница покрај индустриски објекти и станбени комплекси, објектот се издвојува како долга и витка структура која неминовно кореспондира со околниот контекст. Имајќи ја целата дизајнерска слобода, архитектонското студио GAON се одлучило за проектирање ...

повеќе »

Villa Chiberta | Aрхитектонска игра на приватно – јавно

Villa Chiberta | Aрхитектонска игра на приватно – јавно

Со цел истовремено да се овозможи врамување на најубавите погледи и да се задржи приватноста на комплексот, француското архитектонско студио  Atelier Delphine Carrère ја дизајнирале фасадната дрвена обвивка со динамичен распоред на мали и големи прозорски отвори, во зависнот од ...

повеќе »

Интернационалната компанија Yelp со ново седиште во Сан Франциско

Интернационалната компанија Yelp со ново седиште во Сан Франциско

Дизанјирано од архитектонското студио Studio O+A, новото седиште на светски познатиот интернет-водич и бизнис компанија Yelp е сместено во типична арт деко висококатница, во финансискиот дистрикт на Сан Франциско. Расположливоста со повеќе катови ги инспирирало дизајнерите да се фокусираат на ...

повеќе »

Кафе-бар De Wassarette | архитектонско студио Ninetynine

Кафе-бар De Wassarette | архитектонско студио Ninetynine

Наречен De Wassarette, што на холандски би значело „перална“, ентериерот за овој новоотрворен кафе-бар е сместен во дистриктот Pijp во Амстердам, во поранешен трговски простор кој порано опслужувал перална. Желбата за постигнување на непретенциозен и приватен дизајнерски израз е реализирана ...

повеќе »

Куќа “I” од студиото Asai Architects

Куќа “I” од студиото Asai Architects

Објектот е сместен во станбена населба во Сетагаја, Токио, во област наречена “Isshu teiso jukyo chiiki”, што во буквален превод би значело „категорија на ексклузивна резиденцијална област со ниска градба“, која главно се карактеризира со двокатни и трикатни објекти. Архитектонскиот ...

повеќе »

Хотел на дрво | Tham & Videgård Arkitekter

Хотел на дрво | Tham & Videgård Arkitekter

Сместен во далечниот северен дел на Шведска, во близина на поларниот круг, хотелот на дрво претставува засолниште, затскриено во високото шумско зеленило. Дизајниран од студиото Tham & Videgård Arkitekter, објектот е структуиран од лесна алуминиумска структура обесена околу трупецот на ...

повеќе »
Scroll To Top