Насловна / Градежништво

Категорија: Градежништво

Feed Subscription

ИЕГЕ со oбука за проектирање армирано-бетонски згради според еврокодови

ИЕГЕ со oбука за проектирање армирано-бетонски згради според еврокодови

Институтот за истражување во животна средина, градежништво и енергетика – ИЕГЕ започнува со обука за проектирање армирано-бетонски згради според еврокодови. Обуката се однесува на разработени 3 студии на случај за ниска, средна и висока дуктилност, и истата е развиена врз ...

повеќе »

Србија најави поврзување на коридорите 10 и 11

Србија најави поврзување на коридорите 10 и 11

Министерката за градежништво, сообраќај и инфраструктура на Србија, Зорана Михајловиќ, вчера (20 јуни) со делегација на американската компанија Behtel се состанала во врска со реализацијата на проектот за изградба на автопатот Појате – Прељина. Во таа прилика, таа ја запознала ...

повеќе »

Јавен конкурс на признание на ДГКМ за најдобро остварување во областа на градежното конструкторство

Јавен конкурс на признание на ДГКМ за најдобро остварување во областа на градежното конструкторство

Претседателството на Друштвото на градежните конструктори на Македонија, врз основа на одредбите на Статутот на ДГКМ и Правилникот за доделување на годишно признание за најдобро конструкторско остварување, распишува Јавен конкурс за доделување на признание на ДГКМ за најдобро остварување во ...

повеќе »

Отворена железничка станица во Италија – дело на Zaha Hadid Architects

Отворена железничка станица во Италија – дело на Zaha Hadid Architects

Завршен е и пуштен во работа првиот дел од новата железничка станица за брзи возови во близината на Неапол. Проектот е дело на Zaha Hadid Architects, и претставува дел од поширок план за подобрување на сообраќајната поврзаност во цела јужна ...

повеќе »

Паркинг место во Хонг Конг продадено за 664.260 долари

Паркинг место во Хонг Конг продадено за 664.260 долари

Во пренаселените градови, каде што нема слободни места за градење, паркирањето е вистински луксуз. Паркинг место на 17,5 квадратни метри во Хонг Конг било продадено за рекордни 664.260 долари што е било кога најскапо платено паркинг место во светот, пишува ...

повеќе »

Саеми за градежништво, енергетика и води, водоводи и санитарни технологии во Будва

Саеми за градежништво, енергетика и води, водоводи и санитарни технологии во Будва

Од 20 до 24 септември годинава, во Будва, Р. Црна Гора, во рамките на Јадранскиот саем, ќе се одржат саемите за градежништво, енергетика и води, водоводи и санитарни технологии. Во овој период ќе бидат организирани повеќе манифестации. Така, на 39. ...

повеќе »

Сугарески: Контролниот центар за автопатот Демир Капија – Смоквица да биде во Неготино

Сугарески: Контролниот центар за автопатот Демир Капија – Смоквица да биде во Неготино

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески заедно со амбасадорот на Република Франција во Македонија Кристијан Тимоние денеска ја посети фирмата Ежис во Демир Капија, која е надзорен орган за изградбата на автопатот од Демир Капија до Смоквица. На средбата, ...

повеќе »

Во април издадени 259 одобренија за градење

Во април издадени 259 одобренија за градење

Во Македонија во април годинава се издадени 259 одобренија за градење, што е за 13,6 проценти повеќе во однос на април лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.585.751.000 денари што ...

повеќе »

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски е професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, кој после 38 години работа на Универзитетот се откажа од работното место редовен професор со втор реизбор на Машинскиот факултет на Институтот за термичко инженерство, и после изборот за претседател ...

повеќе »
Scroll To Top