Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Првата електрична Vespa, веќе од следната година на патиштата

Првата електрична Vespa, веќе од следната година на патиштата

Една година по најавата дека се работи на Vespa на електричен погон, компанијата Piaggio ја претстави продукциската верзија на Саемот за мотоцикли во Милано. Новиот модел е опишан како идеален за урбана средина. Официјалното име на овој скутер е Vespa Elettrica, ...

повеќе »

Објавен новиот индекс на квалитетот на воздухот во Европа

Објавен новиот индекс на квалитетот на воздухот во Европа

Европската агенција за животна средина (EEA) и Европската Комисија го објавија новиот индекс на квалитетот на воздухот во Еврпа, кој им овозможува на корисниците да го проверат актуелниот квалитет на воздухот во градовите и регионите ширум Европа. Новата интернет услуга ...

повеќе »

Футуристички комплекс во Каиро со „мегастебла“

Футуристички комплекс во Каиро со „мегастебла“

Проектантите од компанијата Vincent Callebaut Architectures се автори на ова решение со девет цилиндрични конструкции прекриени со растенија, кои се нарекуваат „мегастебла“. Изградбата почнала во 2014 година, а целосно ќе биде завршена до 2019. Футуристичкиот комплекс во населбата Хелиополис е наречен ”The ...

повеќе »

Макрон: До 2021, Франција ќе ги затвори сите термоцентрали на јаглен

Макрон: До 2021, Франција ќе ги затвори сите термоцентрали на јаглен

Францускиот претседател Емануел Макрон, вчера ги повика сите земји да ја забрзаат својата транзиција кон почисти извори на енергија, со цел ефективна борба против климатските промени, како и компензирање на последиците од повлекувањето на САД од глобалниот договор за климата. ...

повеќе »

Нови антикорозивни премази за концентрираните соларни централи

Нови антикорозивни премази за концентрираните соларни централи

Следната генерација на концентрираните соларни централи (CSP) бара примена на високотемпературни флуиди, како што се солените раствори, отпорни на температурен опсег  550-750°C, со цел складирање на топлинската енергија и потоа генерирање на електрична енергија.  Но, на така високи температури, солените ...

повеќе »

Погледнете ја конструкцијата на новиот аеродромски терминал во Пекинг

Погледнете ја конструкцијата на новиот аеродромски терминал во Пекинг

Новиот патнички аеродромски терминал во Пекинг, проект на компанијата Zaha Hadid Architects, (во моментот познат како „Beijing Daxing International Airport“) стана најголем воздухопловен центар на светот.  Огромната конструкција, дефинирана со пет „крила“ кои се шират од едно централно јадро, ќе покрива ...

повеќе »

Во Скопје започна обуката на UNIDO за системи за компримиран воздух

Во Скопје започна обуката на UNIDO за системи за компримиран воздух

Во периодот од 14 – 16 ноември, 2017 година во Скопје, се одржува првата обука на Програмата на UNIDO за изградба на капацитети за Оптимизација на системи за компримиран воздух во индустријата (CASO). Оваа обука е дел од активностите за развој на пазарот на индустриската ...

повеќе »

Гасните електрични централи во Германија повторно на мрежа

Гасните електрични централи во Германија повторно на мрежа

Германската енергетска групација RWE повторно подготвува за пуштање во погон две гасни термоцентрали како дел од планот за производство за претстојната зима. Се работи за термоцентралата Weisweiler со вкупна инсталирана моќност од 200 MW и термоцентралата Gersteinwerk – G, со вкупна ...

повеќе »

Градежниот отпад како градежен материјал

Градежниот отпад како градежен материјал

Глобалниот пазар на индустриски отпад во последните години бележи сериозен раст првенствено поради брзата индустријализација. Аналитичарите предвидуваат раст на овој пазар од 11 % за периодот 2016-2020, а денес во светот се генерираат повеќе од 11 милијарди тони индустриски отпад, ...

повеќе »
Scroll To Top